Consultatie omgevingsvisie (archief)

Zilte teelten: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

10 jaar geleden spraken we vol enthousiasme over de mogelijkheden van zilte teelten. Terugkijkend kunnen we constateren dat er enkele bedrijven in het buitengebied actief zijn geworden in deze branches maar dat het veel minder hard gegaan is dan we hadden gedacht. Is het een mislukt avontuur? De praktijk is wel dat er een aantal bedrijven draait, zoals De Schorreblomme bij Kerkwerve en de zeewierteelt in de Schelphoek. Wellicht hadden we deze aanloopperiode nodig en kunnen we nu opnieuw inzetten op deze bedrijfstak. 

 

De vraag die we hier bespreken is welke mogelijkheden we nu, met de kennis van de afgelopen 10 jaar, zien voor de zoutwaterculturen?

 

 

Verwante artikelen

Deel

Reacties

 • Zilte teelten dienen marginaal en kleinschalig beoefend te worden en dan op plaatsen waar het niet ten koste gaat van natuurlijke vlucht- en voedselgebieden voor vogels. Het areaal schor en kwelder is al minimaal op Schouwen en Duiveland. Bovendien zal de markt grotendeels voorzien blijven van geïmporteerde kwalitatief uitstekende zeegroenten.
  24-8-2017 21:45:01
 • Onderzoek voortzetten, alle kansen voor alternatieve landbouw benutten, schouwen-duiveland is omringd door water, dus prima kraamkamer voor zilte teelten
  8-8-2017 14:33:09
 • WP
  Er zijn waarschijnlijk kansen,maar wel heel beperkt,het blijven marginale teelten(qua oppervlakte). Door alle jaren heen,zie je bepaalde nieuwe teelten of ontwikkelingen de kop opsteken. Lukt het bij een aantal, dan gaan meerderen dat doet (dat mag),maar is het weer snel met de winstgevendheid gedaan en zie je dat weer verdwijnen. Kan binnendijks,maar dan wel aansluiten aan de buitendijken (uit kosten oogpunt)
  7-8-2017 17:33:33
 • Wim
  er zijn zeker kansen die we kunnen gebruiken, maar dan wel bij voorkeur buitendijks . Binnendijks oppassen voor verzilting dus zoals met alles op Schouwen- Duiveland "Kleinschaligheid "maakt het eiland aantrekkelijker voor toerisme.!
  23-7-2017 16:35:33
 • Bij zilte teelt binnendijks ontkom je er niet aan om te denk dat die dijken er niet voor niets zo hoog gelegd zijn. Maar als je op een controleerbare manier hierop kan inzetten dan loop je met de huidige global warming straks misschien wel een paar stappen voor. Maar feit blijft wel dat ik vind dat je zuinig moet zijn op de nu nog goede landbouwgrond die er is. Dus wees slim met het toewijzen van die zilte teelt zones/gebieden.
  8-7-2017 20:29:58
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
duivenland
2212