Consultatie omgevingsvisie (archief)

Op de rand van water en land

Voor een eiland is de rand, waar land en water elkaar ontmoeten, de lijn waar het eiland echt zichtbaar wordt. Wij hebben voor een deel een ‘rand’ die uit strand bestaat. Daarnaast hebben we vooral een rand die samenvalt met de zeedijk. Over die rand, die met de dijk, willen we het hier hebben. Hier liggen de jachthavens, entrees van het eiland over de dammen en er zijn fiets- en wandelpaden.

 

De vraag die we hier willen bespreken is of de inrichting van de randen van het eiland wel een optimale ‘eilandervaring’ oplevert en of we de kansen genoeg gebruiken?

 

 

Verwante artikelen

Deel

Reacties

 • De bestaande jachthavens missen nu juist vaak een goede koppeling met de landzijde van het eiland. In veel gevallen liggen de havens redelijk ver van de dorpskernen af (Scharendijke/Den Osse, Bommenede, Bruinisse, Burghsluis) en is er geen (openbaar) vervoer. Passanten die in de havens komen weten vaak slecht wat er op het eiland te zien en te doen is. Als je geluk hebt is er een leenfiets bij de havenmeester voor het halen van de boodschappen. Zorg voor goede informatie over het eiland in de havens en biedt daar leuke dagtochten aan. Verleid ook deze bezoekers om het eiland te gaan ontdekken.
  22-8-2017 14:36:55
 • WP
  Eiland rond fietsen zou mooi zijn (aan de buitenzijde) Maar een gedeelte meer inlands is toch ook niet erg. Vrij liggend fietspad is natuurlijk geweldig,maar daar zit wel een kostenplaatje aan vast. Ook een pad door een natuurgebied is prima. Als je op het pad blijft,verstoor je niets. Watertoerisme (boten) zien we juist terug lopen. De beleving niet alleen op de vier entrees vestigen.
  13-8-2017 6:25:47
  • @WP: Ook wanneer je op het pad blijft is er sprake van verstoring in het bijzonder daar waar de vloedlijn dichtbij het fietspad ligt. Bovendien komt het meermalen voor, dat over fiets paden er ook scooters en brommers rijden.
   20-8-2017 19:40:56
 • Goed idee een fietspad rondom met zoveel mogelijk zicht op het water. Toch minimaal 2 beschutte fietspaden noord/zuid aanleggen om de route wat in te korten. Mogelijk kunnen deze paden langs bestaande goede locaties lopen.
  31-7-2017 16:33:34
 • Afgelopen jaren is er flink geinvesteerd in de recreatieve routing op Schouwen-Duiveland. Met name aan de Zuidkust van Schouwen is een uitgebreid netwerk aan fietspaden aangelegd. Daarbij zijn ook de mogelijkheden voor de wandelaar uitgebreid, en zijn binnen de huidige infrastructuur nieuwe wandelroutes uitgezet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de themaroute bruinvis (natuurgebied Levensstrijd nabij Zierikzee) waarbij je een prachtige wandeling maakt naar Studio Bruinvis (de beste spotplek van de Oosterschelde om bruinvissen te zien!). We ontkomen er niet aan dat bepaalde natuurgebieden of dijktrajecten afgesloten dienen te worden om de vogels rust te bieden. Want in een steeds drukker wordend Nederland, gaat de biodiversiteit hard achteruit. Laten we trots zijn op de natuur die we nog hebben, en waar kan deze zo goed mogelijk beschermen en omarmen.
  24-7-2017 14:31:42
  • @Paul: Helemaal mee eens. Uit vogel telling rapporten blijkt dat de vogelstand van meerdere soorten (kieviet) in Nederland drastisch is teruggelopen. Wil men het eiland blijven beleven met al zijn natuurlijke rijkdom dan zal men toch op meerdere plaatsen natuurwaarden moeten koesteren, herstellen, in standhouden. Voorrang verlenen aan het rondom kunnen fietsen van het het eiland is daarmee in tegenspraak.
   20-8-2017 19:54:55
 • Wim
  Toerisme niet meer te veel uitbreiden, maar faciliteren met veel fietspaden, zeker over de buitendijken. Koppel het water en het open landschap aan elkaar. Zorg niet voor te veel uitbreiding van nieuwe jachthavens, maar faciliteer de bestaande.
  23-7-2017 16:24:16
 • Ik zou het zelf ook prachtig vinden om het eiland rond te kunnen fietsen langs het water aan de goede kant van de dijk. En het trekt nog meer toeristen en dagjesmensen, die hun portemonee weer meenemen en op ons eiland uitgeven. Goed voor onze economie en een klein beetje eigenbelang 😉
  23-7-2017 15:28:23
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
duivenland
2212